JellyPages.com

Followers

Wednesday, September 12, 2012

Salam ceria..salam 1 Malaysia...
Baru-baru ini kita telah menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 55 tahun.
Pelbagai sambutan diadakan di peringkat kebangsaan,negeri,daerah dan tak ketinggalan juga di peringkat sekolah.Dalam bulan September ini juga,kita masih meraikan hari raya Aidilfitri.
Maka boleh dikatakan sebagai Merdeka Raya...:)

Sekolah kami juga tidak ketinggalan menyambutnya.Pelbagai pertandingan telah diadakan seperti mewarna,nyanyian lagu patriotik serta sajak.Murid-murid begitu bersemangat ketika menyanyikan lagu kemerdekaan.

Tahukah kita apa erti kemerdekaan?

Kemerdekaan yang dikecapi bermakna kita bebas bukan sekadar daripada penjajahan fizikal malahan mencakupi spiritual dan mental. Erti kemerdekaan yang dinikmati ialah membebaskan diri daripada cengkaman kuasa asing seterusnya berusaha bangkit sebagai bangsa bermaruah. Kekuatan politik untuk memperolehi kemerdekaan perlu didokong oleh penguasaan ilmu pengetahuan untuk mempercepatkan proses pembangunan negara.
Menjadi tanggungjawab rakyat generasi baru hari ini untuk mengenang dan menghayati erti kemerdekaan. Tugas kita pada hari ini adalah memenuhi dada dengan ilmu pengetahuan agar kemerdekaan yang dimiliki dapat dipertahankan dan dikekalkan. Tanpa ilmu pengetahuan, kemerdekaan yang baru sahaja diperolehi amat rapuh.(http://www.malaysiamerdeka.gov.my)

Jadilah rakyat yang mencintai tanahair dan bukan perosak bangsa,agama dan negara..

Satu Malaysia satu bahtera
Berganding bahu harus berjaya

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...